Semesterboende i Lucca

Malin ska åka till Italien och undrar över boende i Lucca. Så här bodde vi.

boilucca

Vi hyrde en lägenhet i ett hus i byn San Michele di Moriano på landet 6 km utanför Lucca. Byn ligger vackert med Morianobergen i fonden. I hyran ingick fri tillgång till gårdens köksträdgård. Vilken känsla när man kom hem på kvällen att kunna gå ut och plocka "egna" tomater, aubergine, squash, selleri och potatis. Agriturismo kallas det på Italienska, när man bor på gårdar. Ofta är det riktigt lyxigt. Vi hade alla faciliteter som disk- och tvättmaskin, teve och pool. Men det är inte särskilt dyrt. Vi betalade ca 4 500 för en vecka.

Jag kan verkligen rekommendera den här typen av boende.  I alla fall när man hyr bil och gör dagsutflykter. När man reser hittar man så ofta spännande råvaror som åtminstone jag gärna vill prova på att laga. Jag älskar att  laga mat av lokala delikatesser.

Vi åt som regel lunch på restaurang och handlade godsaker på vägen hem och satt i trädgården till sent på natten och lyssnade på syrsorna, åt våra "egna" grönsaker och någon god fisk eller köttbit och smuttade på ett glas vin.   - Men gud vad jag längtar till Italien!!

grönsaker
Foto: Anneli

Tidigare inlägg om Lucca:
Jag längar till Italien, Lucca i mitt hjärta, Bagni di Lucca

TenstaBo06 - Materialmöten

Jag blev så glad när jag gick runt i Tensta och såg hur väl man lyckats med att integrera de nya husen i den befintliga bebyggelsen. Hur bra de passade ihop och hur de bägge vinner på varandras sällskap.

tenstaext1

Huset från bilderna till vänster är från sent 60-tal i betong. Grått, hårt material men i mjuka former.  Till höger de nybyggda radhusen med kulörta träfasader, mjukt material men i hårda former. Ett otroligt lyckat möte!


tenstaext2
Foto:Anneli

Läs mer om
TenstaBo06

TenstaBo06 - Livstyckets lägenhet

Idag besökte jag TenstaBo06. Årets boutställning visar en miljonprogramsområde i förändring, pågående renoveringar av befintliga hus och nybyggda. 19 visningslägenheter både hyres- och bostadsrätter.

Den här lägenheten är inredd av Livstycket i samarbete med Ulla Tenman och Lillian RAA Woud-
Mareggo. Den blev genast min favorit.  Här finns en värme och en passion som saknades i de flesta andra lägenheterna.  De flesta textilierna i lägenheter kommer från Livstycket så även den vackra mattan.

bo06liv1

Livstycket startade som ett projekt för arbetslösa invandrarkvinnor i Tensta men det ålderdomliga namnet står idag för livskraft och modernt formspråk över gränserna.

"Livstycket ska vara en mötesplats där allas våra kunskaper, erfarenheter, idéer och vilja tas tillvara och utvecklas. En plats där vi tillåts växa, utan begränsningar och yttre prestationskrav, för att våga ta för oss vad samhället kan erbjuda." säger Birgitta Notlöf, Livstyckets verksamhetschef.

bo06liv2
Foto: Anneli

Här kan du läsa om visningslägenheterna.Mera Visingsö

Om du besöker Visingsö ska du definitivt hyra cykel. Ön gör sig bäst med vinden fläktande i ansiktet och dofterna i näsan. Ön är platt som en pannkaka så till och med den mest ovane cyklisten tar sig lätt runt ön som inte är längre än 1.5 mil och 2 km bred som bredast.

En av de vackraste platserna jag såg på Visingsö var definitivt Rönäs. Rönäs är inte mer än vad dessa bilder visar, ett par hus och -vatten!  Men behöver man mer med en sån utsikt? Knappast!

nääs

Strunta i att färdas på den stora asfalterade vägen speciellt sträckan från hamnen till Kumlaby.
Den inleds tyvärr väldigt trist med en ganska ful pinnmoskog. Ta hellre de små vägarna som går
både i nordlig och sydlig riktning från hamnen.

Vägen som går på den västra delen av Visingö är helt klart den vackraste av dem alla och den bör man färdas söderut, så man hela tiden har solglittret i vattnet framför sig.

Där vägen tar slut och börjar vika av mot norr ligger Näs slottruin. Av slottet återstår inte mycket, men visst förfall får man räkna med på byggnader från 1100-talet. Här dog Magnus Ladulås och jag undrar om han inte fick hjärtsnörp av skönheten här.

näsborgruin

Vid hamnen finns Visingsborgs Örtagård, en mycket fin och välskött anläggning. Man blir ju lite lätt avundsjuk på de som odlar i zon 1. Där står också det som kanske de flesta förknippar med Visingsö, nämligen Visingsborg.

Jag tycker verkligen du ska åka till Visingsö någon gång.  Se till att solen skiner och vattnet glittrar.
Det är då pärlan är som vackrast!

visingsöcollage
Foto: Anneli

Och som ett svar på Slottsträdgårdsmästarens syn på Visingsö, kan jag säja att även solen har sina fläckar, men jag brukar se åt andra hållet:) Jag vägrar låta fula saker fastna på mina näthinnor.
Det blir så mycket trevligare då.

Visingsö

Under vår vistelse på Västanå Slott hann vi även med en dagsutflykt till ön jag sett så många gånger när jag passerat på E4:an ovanför Gränna, en ö jag länge velat besöka.

Visingsö, Vätterns Pärla! Just den här dagen var det verkligen ett passande epitet. Morgonen började med ett vackert soldis, som frampå dagen lättade till klarblå himmel. De här sockerbitsliknande måleriet har jag inte sett tidigare, visst är det vackert?

visingsö

På Visingsö ligger Kumlaby Kyrka. Jag är i och för sig inte så intresserad av kyrkhistoria men just Kumlaby har en märklig historia. Den övertogs av Per Brahe d y för att användas till skola, Schola Brahea där även kvinnliga elever var välkomna att studera. Astronomi var på modet och Per lät därför kapa kyrktoppen och bygga en plattform där man kunde stå och studera stjärnorna.
Några stjärnor såg jag inte när jag stod där, men utsikten var det minsann inget fel på.
Fast trapporna var ingen lek!

fortsättning följer...

kumlaby
Foto: Anneli

Frälsis i Expressen

Tänk att Frälsis skulle hamna i Expressens leva & bo! -Och bli utnämd till veckans favorit!!
Och om det inte vore för att
Anna skrev i en kommentar att hon sett den, hade jag inte ens vetat om det! 
- Men hör här då! Min älskling och jag var ju bortresta några dar och när vi kom hem och jag
knatade iväg till kiosken hade alla tidningar gått i retur!!

MEN.... Nu finns det ju en otroligt snäll och rar människa vid namn Vicke, som erbjöd sig att skicka sitt ex!
Idag låg den i brevlådan. Hur snällt är inte det? Jag uppmanar alla att hälsa på hos Vickes blogg  och hälsa från mig!

Tack Raring!!

levaobo
Scannat från Expressens leva & bo 19-20/8 -06

Matchvila

Visingsö 18/8

matchvila
Foto: Anneli

Avbytare

Pershyttan 20/8

avbytare
Foto: Anneli

Slottsliv

Jag säger bara en sak: -Slottsliv! Så här skulle jag kunna tänka mig att inrätta mitt liv framöver. Men en helg räcker gott och väl och vi har haft en  en underbar sådan på Västanå slott, strax utanför Gränna.

västanåsmå

Jag önskar det fanns ett annat ord än hotell, för Västanå är allt annat, det känns mera som att vara bjuden hem till någon som råkar bo på ett slott.

Vi bodde i själva slottet - i en svit! Det känns otroligt lyxigt att hela slottet bara har 4 gästrum, två sviter och två dubbelrum,  det ökar ju på känslan av att vara gäst hemma hos någon. Det finns fler rum men de ligger i annexet....

Det är väldigt lätt att börja fantisera om en permanent installation eftersom det saknas påminnelser om att man faktiskt vistas på hotell. Det finns till exempel inga  nummerskyltar på dörrarna, handdukarna är inte vita med broderad logga, det ligger inga "Välkommen till Västanå broschyrer" på rummet, inte heller finns teve, däremot en gammal radio från 30-talet som tar gott och väl fem minuter på sig innan den sprakar igång . Receptionen syns knappt där den så snyggt smugit sig in i miljön. Tvärtom är allt så där hemlikt och i garderoben hänger en mix av galgar från Grenna Herrekipering till MQ. Precis som hemma alltså, fast ändå inte....


västanåutsikt

Det är spännande att gå runt och kika i slottet, alla salonger och rum är tillgängliga och familjens genom åren samlade möbel- och konstsamling likaså. Här kan man gå på konstrunda, beskåda rustningar, läsa böcker och sitta vackert i barockmöbler.

Frukost äter man i den forna festsalen och middag serveras i källarvalven.
Efter middagen kan man slå sig ner i någon av salongerna och läsa, njuta av miljön, dricka ett glas vin och svärma... mer än så tänker jag inte berätta...


västanåsalong
Foto: Anneli

Uppdaterat: Det finns mycket att se och fina strövområden runt Västanå slott. Strax nedanför slottet ligger Röttle by, en kulturhistorisk skyddad by med Sveriges äldsta icke kykliga byggnad. När Per Brahe d.y köpte Västanå slott och anlade Gränna uppförde han kvarnar och ett pappersbruk i Röttle. Röttle by ligger på var sida om en ravin vars vattenfall möjliggjorde byggnaden av flera kvarnar. Än i dag mals det mjöl i en av dem,  Rasmus kvarn.
Här är några användbara länkar: Grenna Museum  Gränna-Visingsö Grevskapet Wisingsborg

Reynoldsware

Daniel Reynolds började sin karriär som möbelformgivare men övergick till att jobba med keramik.
Förra sommaren arrangerade designnätverket FLiT en konsthantverkutställning; Bland Tigrar och Rabarber. Där kom jag i kontakt honom.
Han gjuter sitt vacka benporslin. Detta är avgjutningar av frukter från Sydamerika. Gissa vem som inte kunde mostå att shoppa.....

reynolds
Foto: Reynoldsware

Efter längtat regn

Det slutade regna och plötsligt var allt som vanligt igen, det enda vatten som hördes kom från dammen.
Men luften är lättare att andas och växterna i trädgården har sträckt på sig litegrann.

dammefterregn

Foto: Anneli


Efterlängtat regn

Inatt har jag hört regn för första gången på hela sommaren. Det har smattrat mot vårt sovrumsfönster och låtit nästan lite exotiskt. Och idag på morgonen syns regnet överallt. Jag hade nästan glömt hur vackra regnvåta ytor är. Det har regnat en hel del hos mig - ett glas eller två.

regnyta

regnmätare

Foto: Anneli

Titta! -Det är mulet!

På en vacker slingrande väg söder om Tumba ligger Grödinge, en ovanligt vacker by med kyrka, hembygdsgård, klockargård och den gamla nedlagda kyrkskolan.  I skolan huserar numera Grödinge Antik & Design som säljer exklusiv keramik, glas och porslin. Här finns också märkligt nog Sveriges största samling av keramik från Upsala-Ekeby.

Upsala-Ekeby var under mitten av 50-talet ett mycket framgångsrikt bruk, där framförallt kvinnliga formgivare stod i centrum. Mer keramik från Upsala-Ekeby visar Uppsala konstmuseum i en permanent utställning om konstnärerna och tillverkningen på Upsala-Ekeby.

Om man till äventyrs lessnar på keramiken kan man ta en runda i den fantastiskt vackra trädgården och kika in i växthuset. Grödinge Antik & Design är ett perfekt utflyktsmål en mulen och småduggande söndagseftermiddag!


grödinge

Foto:Anneli

Och rätt svar är: Betongblandare!!

Jag tror aldrig jag känt mig så vuxen som när vi köpte betongblandaren. Vi har ju gjutit en hel del i betong tidigare, men det har varit små saker och då har vi klarat oss med hink och borrvisp. Men till detta projekt skulle det ha varit ogörligt.
Kvarterets män (observera inte en kvinna i sikte) vallfärdar för att beundra blandaren. De sparkar lite på ställningen för att undersöka stabilitet och undrar över dess prestanda. -De är imponerade helt enkelt!
Det får de gärna vara, för jag är väldans stolt över vår blandare - och vår trappa.

Det verkar som om bildgåtan var för lätt - eller så finns det fler stolta ägare till betongblandare ute i bloggsfären! Först med rätt svar var: ULLiS

muragjuta

Foto: Anneli

Bildgåtan

Vad är detta? En ledtråd.

betongblandare

Foto: Anneli


Höstanemonens hälsning

Nu blommar höstanemonen hos mig, i ärlighetens namn är det nog det enda som blommar förutom bolltistel och rudbeckia. Det är så torrt i min trädgård att det dammar kring benen när man går.

Men höstanemonen blommar tappert i den torraste av torrt och skuggigaste av skugga. En sån blomma kan man ju inte göra annat än att älska!
Därför får denna söta, tappra vän framföra min hälsning till er;
Trevlig helg på er alla mina bloggvänner!

höstanemon

Foto: Anneli


Italien - Siena, saker man minns

När vi var i Italien förra hösten besökte vi också Siena, staden på kullarna. Vi bodde på en vingård ett par mil utanför Siena och La Signora, patronan var mycket bestämd med att vi skulle besöka staden. Hon bokade till och med en guide för vår räkning.

sienaguide
Guiden, La signorina Clouseau,  ja det var i alla fall det namnet vi genast gav henne, hade ett ytterst märkligt sätt att tala engelska.  De var faktiskt något av det roligaste jag hört. Varje vokal skruvades en aning mot euö och alla ord fick en ändelsen eee.

Vi påbörjade guidningen i en kyrka och jag fullständigt exploderade i ett skrattanfall, så fort hon öppnade munnen.

- You see, it a wasa becaeöuuseee the chööörcheee was a very strongeee in Italeeee the Pöp could buildeee  a biga chörrcheee....

Älsklingen stod framför mig och hans axlar skakade betänkligt. Jag var tvungen att låtsas att jag satt något i halsen och skyndande ut ur helgedomen.
Sedan var det ju kört. Jag fick kämpa mot skrattet under hela guidningen och det hela slutade med huvudvärk och vi avvek från sällskapet. Jag har inte en susning om vad bilderna föreställer och jag kommer inte ihåg ett dyft av vad hon berättade men jag han höra hennes engelska - Löudeee and cleauöree.

sienaservärdheter

Det jag kommer ihåg är den underbara lunchen vi åt på Osteria il grattacielo i gränden Via dei Pontani och katten som svassade runt våra fötter. Men det är i och för sig inga dåliga minnen!

sienaminnen
Foto: Anneli

Tidigare inlägg om Italien,
Lucca1, Lucca2, Bagni di Lucca

Uppdaterat: Om ni tyckte det var roligt, läs här!  Det säjs ju att ett gott skratt förlänger livet. Jag kommer att leva till en bit över hundra tack vare Mike och hans vänner!

Long hot Summer

Long hot Summer, vilket passande namn på en trädgård denna osedvanligt varma sommar. Det var nämligen namnet på en av visningsträdgårdarna  i Tatton Park Flower Show 2006.  Design av Jamie Dunstan. Jag skulle gärna åka till England och gå på någon av alla Flower-shower de har. Tatton Park nästa sommar kanske? Har du varit på någon " Flower Show i England?

longhotsummer

Foto: RHS

Rapport från en myrstack

Det har varit ännu en fantastiskt vacker dag. En dag då man helst av allt bara vill vara ute och njuta av blå himmel och lätta moln. Njutit har jag gjort, men jag har faktiskt hunnit göra lite nytta också.

Muren växer sakta men säkert. Idag har jag inte varit särskilt delaktig, min insats har varit mer av karakträren: -Är det för sent att flytta den där stenen? -Jag tycker inte riktigt den passar där.

Jag har däremot fortsatt projekt vintertvätt, målat en Frälsis och påtat lite i trädgården. Imorgon är det måndag, men vad gör det? - Vi är ju lediga!!

Jag vill passa på och tacka för alla jättesnälla kommentarer jag fått.  Ni ska veta att jag uppskattar dem och er 
SÅ MYCKET!!  Kram på er allesammans!

rapport

Foto:Anneli


Framförhållning

27 grader i skuggan!

framförhållning
Foto: Anneli

Tillbakablick

Nu blommar Rudbeckia och Solros, fast de här bilderna är från förra sommaren. Någon Solros har jag inte i år. Fröplantorna dukade under i värmen efter ett par dagars glömska med vattenkannan. Men Ruckbeckian i min rabatt blommar tappert, fast i år är den vit. Nu börjar sensommarblomningen komma igång. Det är robusta blommor i mättade färger till skillnad från försommarens skira tunna flor.

rudbeckia

Jag önskar er alla en trevlig helg.  Vi ska fortsätta med vårt
murprojekt.... men för att få lite variation pågår samtidigt pågår en utrensning av vår vind. Vi har redan fyllt en släpkärra med junk och donerat en campingutrustning för ett mindre kompani till den lokale scoutkåren. Ska du ha lika kul?

solros

Foto: Anneli (med den gamla kameran )

Ellen Keys Strand

Jag har länge velat åka till Ellen Keys Strand, beläget vid Vätterns strand och Ombergs fot mellan Vadstena och Ödeshög. Förra sommaren när vi passerade på väg mot Helsingborg var det stängt. Under sommaren används huset som vilohem för kvinnor allt enligt Ellens testamente. Den 15 augusti öppnar museet igen. Då kan man boka en guidad tur och få se huset och den vackra inredningen som Ellen själv var så noga med. En långhelg kanske? En övernattning i Vadstena och ett par på Visingsö, med ett besök på Strand däremellan.
Låter nästan lite romantiskt...det är kanske så vi ska fira vår bröllopsdag?

ellen key

Foto: Ellen Key

Hågelby i Botkyrka

I Botkyrka strax söder om Stockholm vid sjön Aspen ligger Hågelby. Det är en oas i en annars ganska illa bebyggd kommun. Hågelbyparken har under senare år blommat upp och blivit Södertörns egna utflyktsmål, hit tar man familjen på picknick, kärestan på dans eller vännen på middag. Hågelby har en stor  park, dansbana, restaurang, lite djur, caféer samt ett antal hantverksbutiker.

hågleby2

Herrgården byggdes av LM Ericsson som köpte Hågelby i början av 1900-talet. Han lät uppföra en möstergård med byggnader i nyklassisistisk stil med böljande murar och tak. Idag finns restaurang  och konferenslokal i herrgården. Här finns också Ericssons gigantiska gamla experimentlada som idag huserar Subtopia, en samlingsplats för företag och organisationer inom upplevelseindustrin Cirkus Cirkör till exempel.

hågelby3

Här finns också en klippträdgård ritad av Helge Lundström, en friluftsteater och ett vandrarhem.
Det här är inte en park som tävlar om de vackraste planteringarna eller raraste rosorna. Det är en park som tål lekar och stoj. Jag tycker mycket om att strosa här, det är en plats som välkomnar alla!

hågelby1

Foto: Anneli

I support my Cosas