Nu planterar jag våren!

Nu är det hög tid att plantera vårens budbärare, lökarna!  Jag passade på att köpa en hel drös när jag var i Amsterdam, blomstermarknaden på Singel är helt underbar. Där kan man köpa lökar i lösvikt! Jag köpte en hel del "säkra kort" dvs crokus och narcisser, men även en del lökar jag aldrig sett tidigare, det ska bli spännande att se om de är härdiga i Sverige. Vad tycker ni om den knallrosa påskliljan? Flipp eller flopp?

Jag planterade nära nog 500 lökar förra helgen. Men jag hade god hjälp. På bilden ser ni min trädgårdsmästare ta en liten paus i arbetet.

tulpaner

Foto: Anneli

Skomode och caféliv i Amsterdam

Alla som varit i Amsterdam vet att stan gör sig bäst till fots. Av den anledningen studerade jag extra noga vad som står till buds i skoväg.

skomode

När man knanat runt en hel dag i holländska träskor är det skönt att slå sig ned och ta en kopp kaffe. Jag intar gärna mitt på Café Luxembourg, på Spuistraat 24, alldeles bakom Dam, det stora torget. Café Luxembourg är så där kontentinentalt som kaféer aldrig verkar kunna bli i Sverige och jag älskar att sitta här och studera folk.

Den här gången var det fem halvnakna män som fångade min uppmärksamhet. På trottoaren mitt emot kaféet stod  en stor låda. Helt plötsligt dök 5 byggnadsarbetare upp. De låste upp lådan, tog av sig sina blåställ, tog upp sina privata kläder ur lådan - och bytte om! - där mitt på trottoaren - och vem brydde sig? Utom jag då, som storögt stirrade och undrade vad facket skulle säga om det här hemma...

luxembourg

Foto: Anneli

Skarp Kalligrafi

När vi var i Dalarna passerade vi byn Hjortnäs. Där, i den lilla byn bor Ylva Skarp. Hon är kalligraf och konstnär. På sin gård har hon en liten butik där hon säljer sina vackra saker. Att kalligrafi är en konstform är det inte många som känner till, Ylva "målar" tavlor med sina vackra bokstäver. I butiken säljer hon förutom sina tavlor även bruksföremål, skyltar - eller plankor som hon kallar det med underfundiga texter.

Jag gick faktiskt en kurs i kalligrafi för flera år sedan, men det gick INTE bra.  Jag har hittills skyllt på att jag är vänsterhänt och att bläcket plumpar sig när man vinklar pennan åt fel håll, men den ursäkten fick jag inte mycket för hos Ylva. - Min kalligrafiärare  i England var vänsterhänt, sa hon utan omsvep. Det är  bara att inse sin obegåvning.  Att Ylva är begåvad ser ju vem som helst!

skarp

Foto: Anneli

Ylva är på gång med hemsidan, än då länge ser den "bara" ut så
här.

Hjälp - jag behöver hemhjälp!

Mitt hem är min borg brukar det väl heta. Just nu passar epitetet mitt hem är min sorg bättre. Både min älskling och jag jobbar nära på dygnet runt och ingen tid finns till att städa, tvätta  och laga mat. Jag vet inte hur många hämt-sushi jag ätit de senaste veckorna. Idag pratade jag lite med en dammråtta i tron att det var  vår katt!!! 

Ser ni det underbara flamenco-förklädet?  Det köpte jag i
Amsterdam, tror ni någon skulle nappa på att komma och städa hos mig om förklädet skulle ingå i arbetsutrustningen?

hemhjälp

Foto: Anneli

Men vad är det jag gör då?? Några ledtrådar:
Fotograferar som aldrig förr. Idag extremt  bråttom eftersom solen sken och det ska bli sämre väder framöver. Skriver texter, gör tester, kalkyler och beräkningar. ...

Lycka är ett fat

Idag fick jag mina konstverk från kvällen hos Karin Eriksson, kommer ni ihåg? Faten räddade jag från soptippen för drygt ett år sedan men tulpanen har jag skapat och satt dit med den teknik vi lärde oss hos Karin. Jag är stolt som en tupp!! (ja, höna då) för jag är otroligt nöjd med dem. Jag får visa mina andra "verk"  vid ett senare tillfälle. Nu åter till bloggvila... (jag är rätt dålig på det)

dekalfat
Foto: Anneli

Hildasholm i Leksand

Om du besöker Leksand och är det minsta intresserad av trädgård, arkitektur eller bara vackra miljöer ska du definitivt besöka Hildasholm. Hildasholm byggdes 1910 av Axel Munthe som morgongåva till hustrun Hilda. Axel som var drottning Victorias livmedicus hade kommit i kontakt med arkitekten Torben Grut som ritade Solliden och Stockholms Stadion och gav denne i uppdrag att rita Hildasholm.  Till en början kanske huset inte ser så märkvärdigt ut, men när man skådar det närmare finns flera överraskningar, eller vad säjs om stupröret i form av en drake?

hilda

Hilda som kom från England hade ett stort trädgårdsintresse och trädgården är hennes verk. Hon har låtit anlägga flera trädgårdar i olika stil. Det som håller samman trädgårdsrummen är de formklippta buskarna i gran, en och buxbom. I Rosenträgården kämpar rosorna i den mörkaste skugga från de höga barrträden, i mitten vaktar Putton. På terassen som vätter ned mot Siljan står statyer på rad.

hilda1

Påfågelträdgården med de vackra hjärtformade buxbomhäckarna och påfågelstatyerna i bly kantas i väster av Lövgången höga uppstammade buskar i valv och perenner och fast hösten kommit blommar fortfarande luktärten och doftar underbart. 

hilda2

En del av trädgårdsrummen ligger ute i naturen och nås av små stigar. Lusthuset ligger vackert med utsikt över Siljan i silande skugga av träden. Ekotemplet längst bort från huset ligger också vackert och ostört. På vägen dit passerar man Medicinalträdgården.

hilda3
Jag tycker om trädgårdar som är lite bedagade, där naturen får knaga lite i kanten, men inte ta över. Så tycker jag att det är på Hildasholm. Vid vårt besök den allra sista dagen för säsongen har naturligtvis det mesta blommat över och trädgården visar sig inte från sin vackraste sida, dessutom kom vi fram bara en halvtimme innan stängningsdags och ljuset hade redan börjat dala, så förutsättningarna var inte optimala, men jag lämnade ändå Hildasholm glad och nöjd.

hilda4
Foto: Anneli

Om det inte vore för detta! Kan ni tänka er att Leksands kommun har byggt en ny ishall precis utanför muren till Hildasholm, det gäller att låta bli att titta åt öster. - Fy på sig Kommunen! Så där gör man inte.


Klicka om du vågar!


Helt rätt i Rättvik!

Ibland blir man så glatt överraskad att man nästan bli rörd till tårar. Jöns Andersgården i Rättvik är en sådan överraskning. När jag bokade vår helg här fanns det ganska knapphänt med bilder på hemsidan och Katarina som driver stället ljög om standarden. - Det är enkelt, sa hon. Eller så kanske hon inte gjorde det, för här är så långt ifrån den lyx  som stavas trådlöst nätverk, minibar och jacuzzi man kan komma. Här består lyxen av att bo i kulturhus med handblåst glas i fönster, halvmeter breda golvtiljor, öppen spis och en atmosfär om inte kan byggas för pengar  - och till det kommer läget.

jönsa1

Med en bedårande utsikt över Siljan satt vi i trädgården till Jöns Andersgården på höjden ovanför Rättvik med var sin öl och njöt i solen ända fram tills det var dags att äta middag. Jag har aldrig tidigare i mitt liv kunnat sitta ute på min födelsedag, det har alltid blivit lite för kallt så här i mitten på september. Men i år var det för första gången möjligt - bara det är väl en helt underbar födelsedagspresent!

Jöns Andersgården serverar italiensk mat och det gör de med bravur! Faktum är att det var något av det bästa italienska jag ätit i Sverige! Personalen är vänlig och maten perfekt, trots det lilla köket och trots att restaurangen är fullsatt lyckas man  perfekt med timingen mellan rätterna Det enda som skulle kunna bli bättre är vinlistan. Alla viner kommer från samma vingård i Chianti i Italien och om man inte gillar Chiantivin - ja, då blir det lite knepigt. Men jag är säker på att vinlistan kommer att växa och gästernas antal likaså. 

jönsa2

Efter middagen drog vi oss tillbaka till Fjuset. Ett ljuvligt rum med öppen spis och utsikt över Siljan. Det hade blivit lite kallt så vi tände en brasa och i ljuset från den och det sköna knastret satt vi framför brasan och bara njöt. Så småningon kröp vi till kojs i den så fint bäddade sängen med broderade kuddvar och ljuvliga duntäcken.  - Vi sov så gott att vi nästan missade frukosten! 
Så om du planerar att åka till Dalarna för en weekend, glöm de turistiga hotellen i Tällberg åk hit istället!

fjuset

fjuset2

Foto: Anneli

Men födelsedagspresenten då? På morgonen väckte min älskling mig med en flaska bubbel och ett egenhändigt ritat födelsedagskort, morgongrums i ögon och lite bubbel gjorde att jag först inte uppfattade vad han ritat, nämligen ett kamerahus med ett teleobjektiv!! - Jag trodde han hade något helt annat i tankarna:)

Visst var det Dalarna!

Tack älskade vänner för alla värmande kommentarer! Jag kan inte beskriva hur glad jag är!!! Och ni har gissat alldeles rätt. Jag har firat min födelsedag i Dalarna. Däremot är det ingen som gissat rätt på min ålder, så jag behåller det för mig själv, en kvinnas hemlighet, ni vet? ;)

majstång
Foto: Anneli

Majstången står i
Tällberg på hembygdsgården Holen.

Fara och Flänga och Fylla F..... F..

Ja, då var det dags igen, att sticka iväg några dagar. Jag fyller år och det är alldeles för många ljus på min tårta för att jag ska orka blåsa ut dem, så jag smiter! Tänkte ni skulle få gissa vart...
Tjingeling! Tillbaka på måndag!

fyllaår
Foto: Anneli  
fotot på tårtan hittade jag
här  

Uppdaterat: Blogg verkar ha infört osynligt skrift i kommentarerna, men lugn,  de syns "backstage".
Tids nog dyker de väl upp här med.


Shopping i Amsterdam del 2

I Amsterdam finns en butik som säljer allt du kan tänka dig i emaljväg, pottor, kannor, nummerskyltar, fat, hinkar, gamla reklamskyltar, emaljerade gasolbrännare, möbler mm, mm. Butiken heter  De Emaillekeizer och ligger på Swelinckstraat 15.  Det är en helt fantastisk butik, jag brukar hamna här, för den ligger alldeles runt hörnet från Albert Cuypstraat där den kända marknaden ligger. Denna gång fyndade jag den söta röda kannan här nedanför. I den ska jag ha vita Amaryllis till jul.

emalj

Marknaden ja, varje dag utom söndagar fylls hela Albert Cuypstraat med gatustånd, en sorts permanent loppmarknad.  Här kan du hitta i princip allt från underkläder till fisk - och allt däremellan, känsliga tittare varnas! (ja, de är av choklad)

marknad
Foto:Anneli

En kväll hos Karin Eriksson

En gång i månaden är vi ett gäng tjejer som träffas för att göra saker man aldrig kommer sig för att göra annars. Vi har spelat curling, gått på stadsvandring och bokat enskilda guidade visningar på museer man knapp hört talas om för att ge några exempel.

gg

Ikväll var det min tur att hitta på aktivitet. Det var inte svårt för mig att välja. Känner ni till
Karin Eriksson?

karin

Karin är keramiker. Hon har sin verkstad på Överjärva Gård i Solna, verkstaden är inte stor och det är svårt att förstå hur hon hinner producera så mycket där. Hon har återförsäljare runt hela världen och hon gör allt själv.

Jag känner Karin litegrann sedan tidigare och tycker hennes keramik är något av det finaste man kan köpa för pengar, hon dekorerar sin keramik och sitt porslin på ett alldeles eget sätt och ikväll har vi suttit i hennes verkstad och dekorerat kakelplattor och muggar med dekaler i samma teknik som hon själv använder. Det var fantastiskt roligt, jag hann göra 6 tallrikar och 12 kakelplattor. Nu ska de brännas och nästa helg kan vi hämta våra "konstverk".  Vi valde alla olika motiv och det var riktigt kul att se varandras alster.

dekaler

Foto:Anneli

Karin är utvald att delta på den prestigefyllda konsthantverksmässan Origin i London  3-8 oktober.
Bland tusentals sökande är Karin en av de 300 som juryn valt ut. Grattis Karin!
Karin har också en fantastiskt inspirerande blogg Karin's Style blog kolla in den!

Konsthantverk i Amsterdam

Kleikollektief är namnet på en liten keramikbutik som ligger tvärs över gatan från TIKAL på Hartenstraat 19. Jag blev så förtjust i den här serien med muggar och skålar formgivna av Corien Ridderikhoff. Om det inte vore för att keramik är tungt och känsligt att frakta skulle jag definitivt köpt några skålar. De var helt underbara. Tycker ni inte?


kleikollektief
Foto: Anneli

Kultur i Amsterdam

För den kulturintresserade är Amsterdam en guldgruva. Här finns många museer, fina utställningslokaler och gallerier samt mycket och bra arkitektur.  Van Goghmuseet är intressant ur två aspekter, själva samlingarna naturligtvis men även den fantastiska byggnaden ritad av Kisho Kurokawa.  Det gamla museet byggdes ut  och alla utställningsytor flyttades till den nya byggnaden 1999. Utställningslokalerna är magnifika och det måste vara en dröm att göra utställningar här. Den modenistiska byggnaden ligger i ena änden av Museum Plein och omges av historiska byggnader. Ett djärvt och lyckat grepp, tycker jag.

vangogh
Foto: Anneli

Vincent VanGoghs konstnärskap, imponerar däremot inte så mycket på mig. Jag tycker hans livsöde och strävan till konsten är mer intressant än hans verk. Hans måleri blev dock bättre mot slutet då han kapitulerade inför sin sjukdom och började måla i sin egna galenskap istället för i skuggan av sin vän Paul Gauguin vars konst han beundrade så.

Museet visar förutom sin fasta utställning med Van Goghs konst även tillfälliga utställningar, nu visas Japanese season en utställning om hur Japansk konst influerade Europa under 1880-talet. Jag hann tyvärr inte se den, men Van Gogh museet har en föredömlig hemsida med mycket bra information om såväl Van Gogh, samlingarna, de tillfälliga utställningarna och byggnaderna.

Grattis Stefan!


Till dig min vän, stort Grattis på födelsedagen. Här en prästkrage från Calle och mig. Hoppas vi ses snart  : )


calle
Foto: Anneli

Shopping i Amsterdam del 1

Amsterdam är en väldigt rolig stad att shoppa i. Det myllrar av små gator med lika små affärer och till skillnad från här i Sverige där butiksutbudet begränsas av butikskedjor, samma i alla städer,  finns i Amsterdam hundratals små singelbutiker med ett eget och personligt sortiment.

hga1

En av mina favoritbutiker när det gäller inredning och saker till hemmet är
Het Gote Avontuur. Den ligger på Haarlemmerstraat 25. En gata som för övrigt har många trevliga butiker. Hos Het Gote Avontuur hittar man en massa knasroliga, kitchiga och gamla saker. De säljer skåp från Rumänien, tyger från Egypten, emalj från Kina, och vintageporslin från Holland. Den här gången köpte jag hyllremsor i veckad plast, ni vet såna som alla hade på 60-talet. Hur coola som helst!

hga2

En annan butik med glada roliga saker är Tikal, de specialiserar sig på saker från Mexiko och Guatemala.
Adressen är Hartenstraat 2a. Den gatan ingår i de så kallade De 9 Straatjes, de 9 gatorna och är kända för sina butiker, caféer och restauranger.

tikal

Foto: Anneli


Tågresor genom tiden

I somras besökte jag Nora. Inte visste jag då att Sveriges äldsta smalspåriga  normalspåriga järnväg byggdes här, mellan Nora och Örebro, en sträcka som trafikeras än idag 150 år senare. Nora Bergslags Veteran-Jernväg gör en fantastisk kulturinsats när de underhåller och renoverar gamla lok och vagnar och trafikerar sträckan.
              

tåg

Vi tog en tur med museijärnvägen till Järle, här finns Sveriges äldsta stationshus invigd 1854. Det är en oerhört fint renoverad gammal station, som byborna själva sett till att bevara. Den gamla biljettluckan finns kvar, tågexpeditionen är helt intakt och i väntsalen står de hårda bänkarna kvar. Vägg i vägg ligger den gamla personalbostaden även den tidsentligt renoverad och här finns också ett fint café med hembakt.

järle

Vi åker också till Pershyttan, en av Sveriges bäst bevarade Bergsmansbyar. Mest för att vi är hungriga.
I Nora finns nämligen inte en enda restaurang värd namnet!!  Men i lilla, lilla Pershyttan finns den underbara restaurangen Kalasexpressen. På perrongen i Pershyttan står två vagnar, en restaurangvagn och en kafévagn. Det är så genialt och så bra! Mätta och belåtna åker vi vidare.

pershyttan
Foto: Anneli

Tåg för ju tankarna till resor och resa är just precis vad jag ska göra. Närmare bestämt  hit.
Jag hoppas jag ser dig här på min perrong igen på måndag, då är jag tillbaka igen!
Då är både nypåstigna och klippkortsresenärer välkomna ombord på MF-express!

Sköt om er!


Lilla Hyttnäs - Ett verk av Karin Larsson

Oj vad roligt att läsa alla era  associationer till Näckroslampan,
Elsa Beskow låg högt på listan och visst liknar lampan blomsterflickorna i sagan.
Rätt svar kom från Anna,
Bland Blommor och Blad.

Förlagan till Näckroslampan hänger i matsalen på Lilla Hyttnäs.
Karin Larssons fina papperslampor som hänger där än i dag.
Papperslamporna är bara en i mängden av föremål hon formgav till hemmet.
Matsalsgruppen här nedan till exempel har hon ritat.

lillahyttnäs
Foto: CLG

Det är så synd att Carl och Karin Larssons officiella hemsida är då dålig,
för på Lilla Hyttnäs finns så mycket inspiration att hämta i inredningsväg.
Karins konstnärskskap begränsades till  att utforma hemmet - i skuggan av Carl.
Men när man besöker Lilla Hyttnäs idag, tycker åtminstone jag att hennes avtryck
är betydligt mer intressanta än Carls...I support my Cosas