Slutbesiktning - godkänt!

Mina katter Uno och Olle är våldsamt förtjusta i vår nya mur som äntligen blev klar i fredags. De slutbesiktigade  arbetet genom att spatsera fram och tillbaka på dess krön, prova varje steg, lukta på bruket  och därefter satte de sig ner för att spana över nejden. Det blev godkänt!  Även jag är otroligt nöjd med resultatet. Jag älskar variationen i  färg och form på stenarna och skuggspelet som pågår från tidig morgon till sen eftermiddag.

Nästa etapp är en ligusterhäck som ska pryda murkrönet. En beställning är gjord på en 1.50 cm hög färdig häck hos
Slottsträdgården Ulriksdal, så nu väntar vi bara på typ 20 kubikmeter jord, så vi kan plantera den och därefter rulla ut en sprillans ny gräsmatta.  Hur lyxigt är inte det?  - Jäkligt lyxigt!


olleuno
Foto: Anneli Levin

Tidigare inlägg om detta mastodontprojekt hittar du här.

Konsthantverkets Dag.

På lördag den 28/4 är det Konsthantverkets Dag, då håller många av Sveriges konsthantverkare öppet hus i sina ateljéer,
smedjor, hyttor och verkstäder. Det är spännande att få komma nära produktionen och se hur de arbetar.
Hos vissa får man till och med prova på.

Hos Karin Eriksson till exempel, kan du dekorera din egen mugg med den metod hon själv använder när hon gör sin fina keramik.

dekalmugg

Trogna läsare kommer kanske ihåg inlägget från i höstas där mina väninnor och jag lekte designers för en kväll och dekorerade eget porslin hos Karin. Nu har du chansen på lördag (11.00-16.00). Karins keramikverkstad finns på Överjärva Gård i Solna.

karingsmugg

Foto: Karin Eriksson

Vägbeskrivning finns här.
Program för Konsthantverkets Dag för hela landet hittar du här.

Goda chanser för en riktigt trevlig helg med andra ord! -Trevlig helg!

Maria Nyckelpiga

Idag när jag plockade in blommor för att fotografera följde en objuden men välkommen gäst med in, Maria Nyckelpiga.
Hon knatade omkring lite bland blommorna och bekantade sig med den nya miljön, men jag kunde se att hon längtade ut.
Så hon fick flyga sin kos. Undrar vad hon gör nu?

nyckelpiga
Foto: Anneli Levin

Det är så här års de blommar - egentligen!

Jag pratar om hyacinterna, som vi i Sverige av någon outgrundlig anledning bara ser som julblommor.
Men IRL blommar de så här års. Jag har tagit till vana att spara alla julhyacinter för att sedan plantera ut dem i trädgården.

Jag låter de ligga i en papperspåse i källaren tills vädret tillåter utplantering. Lite benmjöl i jorden och en skvätt vatten.
Nästa vår så här års blommar de igen och så här ser en av mina ut. Den har sällskap av ormöga, kanske inte en helt lyckat färgkombination,
men what the häck! Så här års är man ingen färgfundamentalist, huvudsaken det blommar!

hyacint
Foto: Anneli Levin

Helgens bukett!

Nu är "Floras kulle" utanför mitt köksfönster alldeles blå av blåsippor och scilla, men jag nänns inte plocka fång av dessa raringar,
så helgens bukett är pytteliten, men vacker likaså!
Min älskling har kommit hem från Amerikat - och ja! Det
doftade från hans handbagage....

Men detta önskar jag alla och envar en riktigt trevlig helg!

bl?sippa

Foto: Anneli Levin för Cosas

Inte undra på att det kliar i ögonen!videung

Foto: Anneli Levin

Ulriksdal vid Överjärva Gård 17/4 kl 14.12

En form av jacuzzi

I går planterade jag om alla mina krukväxter och mina Gränsforskrukor fick sina sedvanliga bad. Det fick även blåmesen som gjorde mig sällskap.
Och det är klart att även en blåmes gillar när det bubblar i badkaret!

bl?mes
Foto: Anneli Levin


Passion för parfym(flaskor)!

Vissa parfymflaskor kommer man aldrig att glömma. 4711 till exempel. Jag fick en sån av min farmor när jag var sisådär 8 år gammal.
Luktade helvete - men oj vilken flaska! Nu visar
Hallwylska museet den och fler därtill i utställningen Passion för parfym,
som pågår fram till 10 juni 2007.

4711
Foto: Jens Mohr

Så här skriver Hallwylska

Tycker du mest om blommiga parfymer vars doft domineras av ros och jasmin med stöd av ylang ylang och natthyacint? Eller är det orientaliska parfymer sammansatta av kryddor parade med hartser och exotiska blommor som tilltalar dig mest? Vidare kan du välja mellan chypreparfymer som bygger på kontraster mellan bergamott, ekmossa och patchouli eller cirtusparfymer i vilka ingår tangerin, apelsin, citron, grapefrukt och bergamott tillsammans med friskt doftande örter. Och är du riktigt modemedveten faller du kanske för gröna parfymer som är vassare och sportigare än de blommiga och för tankarna till gräs, ängar och örter.


Kommer ni ihåg när parfymflaskorna hade en liten pump? Jag får gåshud av vällust. - Det var tider det!

(Jag menar förstås att det var före min tid...)

parfympump
Foto: Jens Mohr

Själv är jag väldigt förtjust i både innehållet och förpackningen nedan och jag hoppas att min älskling köper med sig en till mig från sin Amerikatresa....

versace
Foto: Jane Doggett Flickr

Med dessa vackra bilder och kanske för några ett doftminne (fast 4711 kan vi försöka glömma) önskar jag er alla en underbar helg! Det ska bli rena värmeböljan i Stockholm och på morgondagens schema står en långpromenad på den Kongliga Djurgården med avslutande lunch samt med all säkerhet lite påtande i trädgården.

Vad ska du göra?

Stickspåret!

Det är helt OK om ni tycker jag är tråkig som inte hakar på länktåget utan väljer ett stickspår istället.
Men jag har ingen lust. Vart man än vänder sig hos alla bloggar dyker samma länktåg upp - och jag för min del gör hellre en avstickare.
Sorry Malin,  No hard feelings? Jag önskar jag kunde sticka iväg på en liten resa, känner mig lite avundsjuk på min älskling som är i Köpenhamn nu, kommer hem imorgon för att åka vidare till USA på fredag och om två veckor åker han till Aten....


image743

Foto: Rostsverige

Vårens nyckfulla bakslag!

Såg på Tisdagstema att det är Vårtecken den här veckan. Då passar de här bilderna oerhört fint. Våren visade upp sig från sin vackraste sida under lördagen och vi passade på att flytta några buskar. Det var snustorrt i backen så vi satte på vattenspridaren....när kvällen kom och vi skulle stänga av hade temperaturen sjunkit betänkligt. På söndagsmorgonen såg buskarna ut så här....

Hur måndagen såg ut vill jag inte ens visa, men en ledtråd: Det var inte vitsippor som blommade och färgade backen vit.

springsigns1

springsigns2


Foto: Anneli Levin

Näring på Nordiska Trädgårdar

Om än det rådde torka på Nordiska Trädgårdar i år fanns det ändå lite näring att hämta. Som vanligt bjuder Betongföreningen på fantastiska montrar där man ständigt visar prov på betongens förträfflighet i trädgårdssammanhang. Jag blev särskilt förtjust i Anders Lönns fina betongkar, vem som gjort fåglarna vet jag inte. Det fanns ingen uppgift om det. Men visst är de häftiga?

betongbadkar

betongforum

I Jerners Antiks monter blandar man växter med trädgårdsmöbler och andra antikviteter. Det är påfallande många som satsar på lite romantik i trädgården i år, kan det bero på Linnés 300-årsjubileum? I entréhallen stod Linné 2007 en stor, fantastiskt vacker monter där man presenterar Linnéåret som firas runt om i Sverige. Ett digert program med mycket att se, kika in på hemsidan där finns alla evenemang samlade.

linne

Foto: Anneli Levin


Tyvärr var denna monter så bedrövligt ljussatt att fotografering i det närmaste var utesluten, men en söt (och suddig) linnea fick jag i alla fall med mig. Och en en form av kungsängslilja (tror jag det är) som jag inte sett tidigare. Jag har några fler fotografier från den här montern och om jag kan justera kvalitén på dem så ska jag visa lite mer vid ett senare tillfälle. Tills dess dirigerar jag med varm hand över till Linda, som har typ en kilometer bilder från Nordiska Trädgårdar på sin blogg. Bra jobbat Linda!

Torka på Nordiska Trädgårdar!

Det råder torka på Nordiska Trädgårdar i år. Det mesta kändes trött och hafsigt. Jag saknade de stora idéträdgårdarna som var så fantastiska i fjol, saknar en form för hela utställningsscenografin och jag saknar möjlighet att kunna sätta mig ner någonstans. Det är förbaskat oförskämt att ta in närmare 10 000 personer och inte fixat bänkar och stolar, ens så det räcker till matgästerna. -Folk satt på golvet och åt. -Inte bra!

Jag tycker också att balkongutställningen i år var något av det sömnigaste jag sett. Vad har hänt? Intresset för balkonger har väl aldrig varit större?

Oasen som vattnade hela arrangemanget hittade jag på "Krämargatan" det är nämligen vad jag brukar kalla korridoren mellan A- och B-hallen. Där står vanligtvis de som säljer obskyra saker som sällan har med själva mässan att göra.

Men här fanns en liten miniutställning av Torbjörn Boströms samling av vattenkannor i plast. Torbjörn har samlat på vattenkannor i plast från 50-, 60- och 70-talet och det knep i hjärteroten när jag kände igen ett par som jag själv ägt - och kastat!! Han har inte mindre än 145 stycken. Till vardags ligger de nedpackade i bananlådor men drömmen om en stor bostad och en fondvägg fylld med vattenkannor hägrar.

vattenkannor
Foto: Anneli Levin

Samlare nöjer sig sällan med att samla på ett objekt och Torbjörns egentliga samlarvurm är ryamattor.
Om du har vägarna förbi Linköping i sommar visar Östergötlands läns museum utställningen Återkomst, där visas Torbjörns samling av ryamattor från 60-talet i design av Marianne Richter.


I support my Cosas