I Myrans skafferi

I går kom en leverans från Ylva Skarp till Cosas. Ni vet hon som gör så fina brädor och ramar och tavlor i kalligrafi. Jag tycker så mycket om hennes saker, de är så enkla, sköna och självklara. Ylva är dessutom en fantastisk rar person och bland alla saker jag beställt till butiken ligger den här skylten i zink som hon skickat med "extra till mig".

Passar den inte helt fantastiskt fint på min skafferidörr? Hur kunde hon veta, undrade jag? Jag har väl läst Hus & Hem - och visst, mitt skafferi har varit med där - och hon kom ihåg. Tack söta Ylva!

skafferi

Foto: Anneli Levin

Med detta inlägg säger jag Farväl för ett slag. Jag reser bort och när jag kommer hem igen hoppas jag att jag hittat en massa nytt och spännande till Cosas och kanske ett resereportage till Magasinet.

Tills dess får ni nöja er med att leta förnödenheter i Myrans skafferi (det finns nog en och annan godbit i arkivet)  Sköt om er alla vänner och kram på er!


Uppdatering 5/2:
Hej! Nu är jag är tillbaka! Har haft det helt fantastiskt härligt!! Och ni har gissat rätt!! Jag har varit i Amsterdam. - Och jag har hittat en massa spännande som förhoppningsvis kommer att dyka upp på Cosas lite senare. Eftersom så många av er verkar vara intresserade av zinkskyltar från Ylva Skarp, ska jag höra med henne om hon inte kan göra några speciellt till Cosas. Hon har gjort jättefina kort speciellt till Cosas just för Alla Hjärtans Dag.

Samlare!

De flesta av oss har nog under någon period av vårt liv samlat på något. Som barn samlade jag på bokmärken och filmisar. Sedan samlade jag på tändsticksaskar från restauranger.

Jag kan inte påstå att jag fortfarande samlar, men jag kan inte låta bli att köpa majsolja när den är förpackad i en knallgul majsformad flaska. Eller tvättmedel som det står "Ren som en räv" på fast på  Kinesiska. Det är förpackningen snarare än innehållet som blir intressant. Jag har bland annat en förskräckligt ful konservburk innehållande jordnötssmör från Turkiet. På bilden en minst sagt övergödd blond och blåögd pojke, typisk amerikansk 50-tal. En sån burk kan man inte låta bli att köpa.

Nu gör
Nordiska Museet en utställning där samlare av stort och smått visar upp sina samlingar.
Luktsuddgummin, råttfällor, pez-figurer, hattnålar, bryggeriföremål och en massa annat.
Utställningen öppnar på fredag 26/1.

samlaren

Foto: Nordiska Museet

Utvik: Det märkligaste i samlarväg jag hört talas om är gynekologen som samlar på - ägg!
Doktorn har i åratal velat visa sin samling på Kulturen i Lund och nu blir hans dröm besannad.
Den 29 april öppnar Kulturen i Lund  utställningen "Sagan om ägget" . En utställning om ägg ur ett vetenskapligt, sinnligt och konstnärligt perspektiv. Utställningen bygger på gynekologens äggsamling.

Men vad är det som får oss att samla? Bor det en liten hamster i oss alla? Samlar du? Vad i så fall?
Lägg ut din samling på din blogg, så gör vi en parallell samlarutställning här i blogosfären!

Uppdaterat 26/1

En liten AnCa  Visar sin samling av väskor.

Hanneles paradis på Hisingen  Visar sin samling av blåklockor.

Goda Grannar!

Goda grannar är alltid bra! Jag trivs riktigt bra med Bodil och Peter!

bloggrannar


Bild: Utdrag ur Bloggtoppen

Formex 2007

Idag öppnade Formex vår 2007. En fackmässa för inredning. Som vanligt är temautställningarna det som är mest intressant
och roligast att titta på. Vårens trendteman är Hägring, Fägring och Belägring.
Just när jag passerade höll Svenska Moderådet ett trendseminarium, så montern Hägring var omöjlig att fotografera.

Med Fägring, i all sin grönska spår Lotta Ahlvar från Svenska Moderådet att det gammeldags småblommiga nu kommer att ersättas av exotisk grönska. Något som man inte  direkt kunde se bland utställarna. Något som var extra roligt med just de här utställningen var att träffa Sven och Inger, Filurerna som Maria Högberg syr av vintagetyg. De kommer nämligen inom kort att finnas i
Cosas "Unika saker" sortiment", jag blev så kär i Filurerna när jag träffade dem på ett 5-årskalas i höstas.

formexspring

Foto: Anneli Levin

Med montern Belägring visas suget efter varor som känns äkta och och som får kropp och samvete att må bra. Produkter med en sund produktionsprocess och med sunda material. Varor som kanske kostar lite mer men som är hållbara både i ett miljöperspektiv och som produkter. Den trenden verkar däremot verkligen vara på gång, för flera av utställarna har "Fair Trade" certifiering och det är verkligen positivt.

 
 
 

Orientalisk shopping i Stockholm

Jag fyller på listan med orientalisk shopping som Cleopethra startat. Här är mina tre favoriter på den fronten.

På Kungsholmen i Västermalmsgallerian ligger Spiti, en underbar butik med mycket fint. Tänk att den lilla, lilla affären som ursprungligen låg på Rörstrandsgatan blivit så stor! 

spiti
Foto: Spiti

Vid Stureplan på Humlegårdsgatan på Östermalm ligger DIS, den första butiken i Stockholm att verkligen ta ut svängarna när det gäller den här typen av inredning. Importerar det mesta själv.  Har även inredare som hjälper dig med att fixa konceptet!  Mycket snyggt! Mycket dyrt!


dis
Foto: DIS

I Sickla Köpkvarter, Atlas Copcos gamla indrustriområde med Stockholms största gruva dold under marken ligger Indori. En gigantisk butik, som säljer enorma pjäser till möbler. Inget för compact living-boende, men driver du hotell eller restaurang hittar du härliga möbler här. Dessutom en mycket fin och prisvärd avdelning för porslin och småplock.

Sickla Köpkvarter är för övrigt i mitt tycke Stockholms trevligaste utanförstan-shopping!


indori
Foto: Indori

Just Indori har jag bloggat om tidigare

Slipsarnas hemlighet

- Aha! Det är nu man förstår varför vissa män gillar slips och andra inte. Andra har helt enkelt inte hittat slipsarna från Manfred. Man kanske skulle specialbeställa en till maken med en bild på hustrun........eller så inte......

Slipsarna hittade jag hos en av mina bloggfavoriter i England just nu Designers' Block. Hon verkar ha en förkärlek till Sverige också. Skriver ofta om svenska formgivare och produkter.slips

Foto: Manfred

Det som göms i plywood...

Det vackraste rummet i vårt hus har länge väntat på att få sig en ansiktslyftning. Vi har visserligen varit här och fixat tidigare, men vi slutförde inte då.

Rummet fick ett nytt tak för fem år sedan eftersom det helt plötsligt började regna in - och jag lovar det var inte lite vatten som strömmade in. Fönsterna såg ut som det gjorde hos fiskaffären förr i tiden. Regnet rann  mellan glasen. Och golvet var en sjö.

Mitt i vintern var vi tvungna att avbryta en köksrenovering för att laga tak. Vi hade just brutit upp golvet i köket och det enda vi hade där var en spång att gå på, en kran i väggen och en micro. fick jag bältros! Så sjuk har jag aldrig varit. Så ont har jag aldrig haft. dog min pappa.... och bestämde sig taket till blomsterverandan att ge vika för regnet.

Jag var för sjuk för att orka ta itu med eländet, dessutom hög som ett hus av en massa piller mot smärtorna. Men min älskade handyman rev riva hela det gamla taket som visade sig vara helt genomruttet och byggde nytt. Utifrån och in. Sedan dess har vi liksom inte orkat med att renovera just i det rummet. Tills igår.....

veranda

Foto: Anneli Levin

Vi skulle egentligen "bara" göra en liten fuskrenovering och måla väggarna vita, men vår nyfikenhet på vad som gömde sig bakom plywooden drev oss att ta fram kofoten - och ja sedan var det ju liksom kört.

En fin liggande panel, samma som på fasaden, så troligen har verandan inte varit inbyggd från början.
Längs med taket en målad bård, liknande målningar har funnits på flera ställen i huset. Sonen till arkitekt Karl Pettersson som ritade detta hus till sig själv och sin familj var dekormålare på Kungliga Dramaten i Stockholm.

Det är spännande att göra "resor" i lagren på ett gammalt hus. Snart kommer vi att sätta våra spår i detta rum, spår som någon efter oss kommer att roa sig med att riva bort.


Hotel-bar-runda!

Idag är det den 12:e och då vet ni vad Anneli gör, eller hur? Inte? Kolla här då!
Kvällens upplägg låter väldigt trevligt. Vi ska gå på Hotel-bar-runda.

Vi startar på T-bar, Hotel Diplomats urtjusiga bar på Strandvägen, där ska man dricka champagne!
De gör nämligen inga påslag, så här kan man unna sig flera glas om man vill.
Nästa stopp blir tvärs över Nybroviken på Strand Hotel som bland annat visar en fotoutställning med Janne Grönlund, vars skärgårdsbilder finns att se på nätet här. Sedan är det bara ett stenkast till nästa hotel, anrika Grand Hotel vars klassiska veranda har fantastiskt fin utsikt över Stottet och Gamla Stan.

utvik:
Jag har faktiskt inte varit här sedan jag och min älskling var nyförälskade och gick långa promenader om söndagarna, vid ett tillfälle efter en långpromenad på Djurgården slank vi in på Grand Hotels veranda för en fika. Hovmästaren kom in med menyn som endast bestod av rätt avancerade smörgåsanrättningar och jag var mer inställd på ett litet bakverk. - Har ni bakverk? frågade jag. Hovmästaren såg nästan chockad ut, ryckte lite på nacken spände läpparna och gick sin väg. Efter en stund kom han tillbaka med en silverbricka, på brickan ett glas vatten och i en vikt linneservett låg en TREO!!!!

-Hier har ni något litet mot er bakverk! sa han och bröt på tyska.

barrunda

Foto: Från respektive hotel


Avslutningsvis går vi till det nyligen återöppnade Hotel Anglais vid Humlegården, det kanske blir den nya mötesplatsen för alla som hängde i baren på Hotel Lydmar, det så sorgligt nog stängda hotellet som låg mitt emot Anglais och som bjöd på konstutställningar i lobbyn och med livespelningar i baren.

Det låter som en helkväll med andra ord! Med det kära vänner önskar jag er en riktigt trevlig helg!

Time to Escape!

På Birger Jarlsgatan 25 i Stockholm ligger Escape, en stor inredningsbutik med en New Englandbetonad stil.
Escape har ett brett sortiment som spänner över möbler, textilier, glas och porslin och fina presentartiklar.
Väl värt ett besök! Jag tycker om mycket av deras sortiment och deras hemsida är exemplarisk.
Det är faktiskt så att jag blir mer inspirerad av den, än av själva butiken - vilket är ganska ovanligt.

Titta bara på de här bilderna, visst känner man att våren är på väg och att man vill ta på sig stövlarna,
ta med en stol ut och med koppen i hand ta en fika vid vedtraven?!

escape
Foto: Escape

Hur man nyser av sina tänder

Det har säkert inte undgått någon att aktiviteten här på Flitiga Myran varit allt annat än flitig. Detta har naturligtvis en förklaring, eller kanske flera parallella skulle man kunna säja. Arbetsbelastning är naturligtvis en del. Det går bra på Cosas och jag jobbar mer än heltid. Noga räknat ca 60 timmar i veckan. Men jag klagar inte över det. Jag njuter. Det är roligt att se sin bebis växa till sig.

Men jag njuter av att vara ledig också. -Som i julas,  då stängde jag butiken i tre dagar och planerade att göra allt det där mysiga, som att gå omrking i pyjamas en hel dag. Äta mat direkt ur kylskåpet, kolla på DVD-filmerna man fått (Woody Allens "Selig" och tredje säsongen av Little Britian).

Tänk att det blev PRECIS så!! Fast av helt andra orsaker. Jag blev sjuk!! Jätteförkyld och tappade rösten.
Jag som inte varit sjuk på flera år.
tand


Men tanden då, undrar ni naturligvis. Vad har den med hela den här historien att göra?
Jo, i samband med en kraftig nysning bet jag av en kindtand.

Har ni noterat att det finns olika typer av nysningar och olika typer av nysare.
Jag tillhör kategorin: .....e e e Ah.....   Ah.....AH.........klonk  krasch tjooohoo!!
Dvs flämtar länge och väl med öppen mun och slår igen käftarna likt en alligator när nysningen fullbordas. Det är så nyser man av sina tänder!

Den har värkt till och från i tanden sedan dess och jag har ju insett att den måste lagas. Jag har gjort en rockad vad beträffar tuggbördan och förflyttat det tyngsta lasset till andra sidan vilket har fått till följd att jag har fått tandvärk även där.

Så imorgon bär det av till tandläkaren. Jag har inte det minsta tillstymmelse till tandläkarskräck, men jag har världens mest känsliga tänder. Jag måste få bedövning INNAN de börjar blåsa med den lilla tryckluftsröret.  - Det ilar så.... 
Så om någon av er skulle få för er att ringa mig imorgon eftermiddag vet varför jag låter som en berusad dansk med ansiktsförlamning.

Men snälla, maila istället va?


Uppdatering 10/1

- Det gick jättebra! Det var inte så illa som befarat. En liten flisa hade gått av och tandläkaren behövde inte ens borra!!  :D  Hon bara slipade lite och la på en kompositklutt. Det gjorde nästan inte ont alls.....fast nu ljög jag....lite ont gjorde det allt! Men jag klarade det utan bedövning!!
Billigt blev det också under 500 bagis! Så det var inte så synd om mig trots allt!
Tack hur som helst för alla rara och uppmuntrande kommentarer!

Ellen Keys Strand

I somras reste vi runt lite i Sverige och ett av resmålen var Ellen Keys Strand. Ellen Key  var författare, pedagog, ateist och feminist. På sin tid (1849 -1926) mycket modern och säkert ifrågasatt. Hennes sommarhus Strand på Omberg vid Vätterns strand har bevarats i ursprungligt skick (nästan i alla fall) och är öppet för allmänheten under vissa perioder.

keysbrygga

Nere vid vattnet finns denna fantastiska brygga byggd i en tempelliknande form och uppe i huset finns en balkong som kallas Solbadet och det är ett mycket rättvisande namn, för när man sitter här ser man bara solen och Lyssnaren, eller Dionysos som han egentligen heter. Ellen tyckte dock att hans höjda pekfinger manar till att man ska lyssna här. Och tystnaden här är lika magisk som utsikten.

keylyssnaren
Foto: Anneli

Gott nytt utställningsår?

Från och med idag kostar det att se utställningar på Statens alla museer. De flesta av oss har  sett fler utställningar under de senaste två åren än åren innan men frågan är om vår lust minskar i och med att det börjar kosta igen?

Jag är egentligen inte så kostnadskänslig, jag har råd att gå på utställningar och jag har ett intresse.
Men de där besöken jag gjort när jag haft en halvtimme över, eller att jag slunkit in för att se ett enda verk? Kommer jag att betala 80 kr för dem? Tveksamt.  Kommer jag att gå och titta på utställningar som ingen talar om, som det inte skrivs om? Kanske inte.

Det är synd tycker jag, att vår nya regering var så snabb med att riva upp en av de få riktigt bra kulturreformerna som gjorts på årtionden.

Kommer våra museer tappa modet att göra oväntade och annorlunda utställningar nu? Kommer de att återgå till dammiga, formalindoftande och textfyllda utställningar. Jag vet inte. Vad tror du?

Kanske kommer de statliga museerna att få konkurrens? Svenska Kyrkan tappar medlemmar och snart står en tom kyrka nära dig.

Utställningar som den på bilden, från Venedigbiennalen 2003 kommer vi troligen snart att bli en verklighet även i Sverige. För lediga kyrkor kommer det inte att råda brist på.
Vad tycker du om tanken att använda kyrkorummet till utställningar?

fallingarden

Foto: Från utställningen
Fallin Garden, 50:e Venedig Biennalen 2003, San Stae Church Venedig,

Läs vad SvD Eva Bäckstedt tror om framtiden för utställningen här.

I support my Cosas